Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2010 19:36 - Крайно време е.
Автор: kichashki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1533 Коментари: 2 Гласове:
0



Крайно време е да започнем да мислим за себе си в перспектива. За себе си като хора, личности, персони. За себе си като равни на останалите и различни от всички.

Това се отнася и за хората с увреждания, към които статистиката би трябвало да ме причисли. Ползвам инвалидна количка и никога не съм смятал, че това е важно. То е нещо съвсем обикновено за мен, в което никога не съм се вторачвал. Като цвета на косата - знаеш го какъв, но не е главен житейски фактор в живота ти. И е така. Хиляди пъти съм го казвал, ще го кажа пак - хората с увреждания не са проблем! Проблем е обществото. Социума е това "чудо на природата", което уврежда, всички ние сме тези, които имат проблем, ние като общество сме проблема. Не хората с увреждания.

Какъв е конретният повод за този ми пост и има ли такъв? Има, разбира се. В живота винаги има повод. Поводът тук е - какво би трябвало да се прави като виждаме чужд проблем, който пречи на нас да живеем? Трябва да подтикнем имащия проблем да го реши. Това правя и аз. Проблем на обществото е достъпността, достъпността, която освен човешко е и демократично право, правото на живот е право на достъп. За всички и особено за хората с увреждания. Как се решава този проблем? С молби? С увещание? С това да убедиш, хората създали стъпала пред банката си, че те имат проблем? 

НЕ! Като ги осъдиш. Като ги накараш да ги заболи. Житейските уроци се учат така. Съдейки ги караме да боли. Другото е обща приказка. На 16.03 и 17.03 имам 10 дела за достъпна среда. До момента са ми минали през ръцете 10-11 дела пак за достъпност и всички са или достъпни или в процес на изграждане.Сега с тези другите 10 ще се боря да стане същото. Кого съдя - банки, институции /държавни и общински/, застрахователни дружества и какво ли още не. Общо взето - всичко.

Съденето струва пари и нерви. Но повече нерви и повече пари струва да живееш чудейки се дали ще можеш да влезеш в банката да си платиш вноската по жилищния кредит, дали ще можеш да влезеш в барчето да си изпиеш бирата, дали ще можеш да си на студентският празник с колегите си, дали ще можеш да живееш нормално.

Нямам толкова пари и нерви, че да си позволя да живея така. Затова съдя. Присъединете се. В крайна сметка си струва.



Гласувай:
0



1. анонимен - МНОГО СИ ПРАВ, ТАКА Е, А ТЕ ЛЪЖАТ С...
29.03.2010 18:15
МНОГО СИ ПРАВ, ТАКА Е, А ТЕ ЛЪЖАТ СВЕТА И ПОЛУЧАВАТ НАГРАДИ: "България е наградена за принос в сферата на Хората с Увреждания

Церемония по връчване на награди “Златна книга 2010” за социална корпоративна отговорност в сферата на Хората с Увреждания, техните права и прилагането им. Световната организация “Глобално Движение на Хората с Увреждания” със седалище в Ню Йорк връчва почетна награда на Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенция на Хората с Увреждания за активна политика в сферата на Хората с Увреждания."- публикувано на сайта на Националната мрежа на хората с увреждания и на сайта на Социалната мрежа.
цитирай
2. анонимен - и как ги съдиш Ти???
07.07.2010 16:36
втрещен съм ... ако ти наистина имаш толкова заведени дела... ако ти си на количка то няма начин да не си влязъл вече в светлините на прожекторите ... така ти ще си като Б.Б. - "Ако всички правят като мен - България ще се оправи...". Дано само да не ви съвпадат нарцистичните нагони.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kichashki
Категория: Политика
Прочетен: 134587
Постинги: 47
Коментари: 119
Гласове: 112
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930