Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2009 11:17 - Независимост на хората с увреждания - какво е това пък чудо?
Автор: kichashki Категория: Политика   
Прочетен: 3252 Коментари: 12 Гласове:
3

Последна промяна: 03.12.2009 20:44


Хора с увреждания. Странна маса от невидими и прикрити човешки същества, хора които не можеш да откриеш в местното кафене, в дискотеката, в библиотеката, на работното място, в мола, в киносалона. Колко пък да са тези хора, та да ги виждаме?

Много сме. Да, и аз самият съм с увреждане, макар това да не е от особено значение. В случая, това което има значение е, че хората с увреждания са 10% от световното население по данни на ООН ( http://www.un.org/disabilities/default.asp?id=18 ), т.е. над 650 милиона души. Точна статистика за България все още нямаме, макар да бе делегирана отговорността за изготвяне на такава база данни на Агенцията за хора с увреждания (коментар върху Агенцията за хора с увреждания (АХУ) очаквайте в последваща статия), но все пак бихме могли да презюмираме, че броят е поне 800 000 души, макар да има данни, че в държави от бившия социалистически блок процентът е по-висок (в рамките на 14-16%).

Какво мислим за тези хора? Като за онеправдани същества? Като за "горките" хора? Като ги видим, казваме ли си "да не дава Господ!"? Можем ли да си признаем сами пред себе си, че ни е тежко да разглеждаме или разсъждаваме върху такива теми? Има ли хора сред нас, които смятат, че за хората с увреждания се правят сериозни действия, пък те са все недоволни? Сигурно има. Сигурно голям процент от хората или не знаят за какво става въпрос, или просто не искат да знаят. Истината е, че това не са онеправдани хора, това не са хора "достойни" за съжаление и тъй нататък. Това са хора, като всички останали хора на земята. Сред хората с увреждания има читави, интелигенти, образовани, активни хора, има и неуки, мрънкащи, проклинащи съдбата, мързеливи и лениви хора. Свят широк - хора всякакви. Каквито са неувредените хора, такива има и сред увредените. Това, което трябва да стане ясно е, че увреждането не е хоби или интерес, по който можем да определим близки ценности и въжделения на хора притежаващи го. Хората с увреждания не са хомогенна маса или пък сбор от хора с общи желания и еднакви характеристики. Напротив, всички хора са разнообразни и това е единствената им обща характеристика. Каквито хора без увреждания ще срещнете, такива бихте могли да намерите и с увреждания, макар, разбира се, с индивидуалните разлики на всеки човек. Глупаво е да смятаме, че щом Х брой хора имат увреждане, то те имат еднакви приоритети и интереси и всичко останало им е еднакво. Увреждането не е хоби, та да ги делим на такива "упражняващи" това "хоби" и на такива "неупражняващи" го. То не е като агитките на ЦСКА и Левски, не е като рокери и пънкари, като чалга и поп фенове. Сред хората с увреждания има и левскари, и цесекари, и рокери, и пънкари, и хора, слушащи чалга и слушащи поп, хора, четящи книги, хора, пиещи бира, хора, работещи и хора, неработещи. Това са квалификации на база интереси, на база желание на индивида. Нещо, което увреждането не е. Затова не бива да гледаме на хората с увреждания като на хомогенна маса от еднакви люде, които искат едно и също нещо. Няма такъв филм. Всички сме различни.

Ако наистина стигнем до "брилянтната" идея, колкото и близко до ума да е тази мисъл, че хората с увреждания са като всички останали хора, значи сме постигнали прогрес. Лошото е, че политическия климат в страната никога не е бил благоприятен, за да има условия да извирее такава мисъл. По-скоро винаги обществото, политическия елит и всички ние не сме спирали да гледаме на хората с увреждания, като на "друга бира". Те са си там някъде, ние не ги виждаме, те не ни виждат нас - перфектен свят. Никой не вижда другия, не си отваря очите за проблема и всичко е наред. Само на мен ли това ми изглежда като щрауса заравящ си главата в пясъка, за да се скрие от проблемите? Бягайки и избягвайки проблемите, просто ги задълбочаваме. В случая - хората с увреждания са преди всичко Хора, т.е. люде, като всички останали. Затова мразя израза "инвалид". Инвалид значи невалиден, такъв, който не може нищо. Интересното е, че в думата инвалид не фигурира асоциация с човешко същество, каквато пряка връзка правим при термина "човек с увреждане". Вижда се първо човекът, пък после се пояснява физиологическото му състояни и то само ако е нужна такава информация. Дали си с увреждане или не, какво значение има? Нали всички сме хора? Или не сме? Много е лесно да говорим глупости отстрани без да ги осъзнаваме много, но замислим ли се....май наистина не сме стигнали до идеята, че това са хора, като всички други. Не заслужават съжаление, не заслужават възхищение, не заслужават нищо по-различно от това, което заслужава всеки човек. Ако ти си смачкан от живота, ще си достоен за съжаление, ако ти си оплакващ и мрънкащ индивид, то ти ще дразниш останалите, ако си силна личност, ще будиш възхищение, ако си достоен, ще бъдеш уважаван, както и ако не си, няма как да те уважават. Къде тук има физиологическа особеност, каквато е увреждането? Сиреч, мисля, че е време да стигнем до тази близка до акъла мисъл - хората с увреждания са наравно с всички останали хора.

Да, де, ама не са равни! Как ще са равни, като не гледаме на тях като на равни? В редките случаи, в които видим човек с увреждане, ние свеждаме поглед, чувстваме се неловко, избягваме визуален контакт или пък гледаме втренчено, неосъзнаващи какво е туй чудо-невиждано, или пъ,к откровено казано, се стряскаме. Чувства, които не би трябвало да изпитваме, действия, които не би трябвало да извършваме, щом те са равни на всички нас.

Трябва хората с увреждания да са наравно с всички останали. Да могат да правят каквото си искат и да носят отговорност, за което. Постигнем ли такова ниво на възможности, които да предоставим на хората с увреждания, значи сме успели. Ако всички хора с увреждания имаме възможността да правим каквото си искаме и да си носим отговорност, за което, то всички хора без увреждания ще свикнат с нас за нула време. Ще бъдем по работните места, ще ви бъдем колеги, ще се засичаме в моловете, по площади и кафенета, ще се виждаме в университетите и ще свикнем с многообразието на света. Ще видим, какъв огромен неизползван човешки ресурс са хората с увреждания, ще видим, как могат да вършат всичко, което може да върши и неувредения човек, ще видим, как сред тях има и готини, силни, позитивни, както  обаче има и отчаяни, негативни, отслабени, ще видим колко прекрасен е света в многообразието си. Хората без увреждания няма да навеждат глава като зърнат човек с увреждане, няма да се притесняват, няма да се страхуват, майките няма да се налага да обясняват на децата си "защо този човек е на количка?", защото децата с и без увреждания ще растат заедно, ще учат заедно, ще работят заедно и проблеми няма да има.

Странно защо имам чувството, че звуча като Джон Ленън в неговата песен Imagine. Това, което описвам не е приказка, не е идеал, не е невъзможно, не е глупост или пък прищявка. Това е обозримото бъдеще, за което трябва да свършим само две неща. Да приемем, че всички сме хора и носим своите прилики и разлики с характерните, за личността ни разлики. Другото нещо, което трябва да свършим, е да дадем на хората с увреждания възможността да бъдат равни до всички останали хора. Ако вкараме хората с увреждания в обществото - всички печелят. За държавата е по-евтино, отколкото да поддържа тежки и безумно скъпи институции за отделяне на хората с увреждания от обществото, на самите хора им е по-лесно да бъдат на пазара на труда и да се доказват на база качества, както всички останали хора, людете без увреждания пък ще срещнат нови хора, ще разширят кръгозора си, ще работят наравно с огромния човешки ресурс на хората с увреждания. Децата ни ще растат заедно и няма да се срамуват едно от друго. Всеки печели.

И трябва да свършим само две неща - да научим, че хората с увреждания са хора, като всички останали и да им предоставим правото на избор. Ако искат, нека да имат възможността да са част от обществото. А ние, като общество, сме длъжни да го подсигурм. Длъжни сме да подсигурим промяна, качествена промяна.


Автор: Кичашки
Редактор: Борисова




Гласувай:
3



1. net - :)
01.12.2009 16:27
Що за терминология- човек с увреждания.
Има ли някой без увреждания. На едни външно личи, на други не.
Най- осакатени от съдбата са тези, с увредената душа.
Такива хора се раждат, някой получават уврежданията по-късно. Обикновено, добре се интегрират в обществото и задължително заемат високо платени постове.
Може би сме една от малкото страни в света, която говори за хора с увреждания /-гадост!/
Не е нужно да се говори. Всички сме еднакви.
Познат, от Запада бе шокиран от делението и от "страха" в самите хора, че няма да бъдат приети, че някой ще им се присмее, ще ги нарани. Това там го няма.
Когато започнем в училище и в семействата да казаваме- помогни на твоето другарче, тогава наистина ще сме част от Европа.
Когато престанем да делим децата и да ги скриваме зад дебели стени, и ги караме да поглеждат със страх и любопитство света - тогава ще може да се наречем Европейци
цитирай
2. анонимен - :)
01.12.2009 19:12
Точно за това говоря.
Относно увреждането, като термин - ужасен е, съгласен съм на 100%. Лошото е, че няма разумен еквивалент на български. Езикът ни е много богат на други неща, но в тази сфера е болезнено беден. На английски е persons with disabilities, и може, който знае въпросния език, да се съгласи, че това звучи по добре от "хора с увреждания". Но все пак човек с увреждане винаги, абсолютно винаги, е по-добре от "инвалид", което за съжаление продължава да битува в живота ни.
цитирай
3. анонимен - чудото НЕЗАВИСИМОСТ
02.12.2009 09:40
Пешо, хей, и аз - Люси от Стара Загора, попаднах на блога ти... или сега се сетих да погледна... с моята разсеяна душа... Та това чудо НЕЗАВИСИМОСТ, през призмата на уврежданията май трудно се разбира от нашето българско съзнание. Знаеш ли, случвало ми се е да ме спират хора и да казват: аз ви видях по телевизията, де късмет повече хора дав ислушат и да го правят. Други пък (особено хора с увреждания, подтиснати от системата) реагират: ... и сега кво, ще ни вземат интеграционните... думи показателни затова, какво отношение има човекът с увреждане към себе си и какво е изградено към него. Нека да не спираме да пишем, да не спираме да спорим... може би това е засега пътят, непрекъснато да напомняме за това, както казваш ти, че увреждането не е хоби и определено не е избирано от пазар за увреждания... че увреждането не е предпоставка да се "уеднаквяват" хората. Както каза ти, свят широк, хора лениви и хора работливи, слушащи чалга и слушащи хард рок и т.н. ... въпрос на възприятие...и... възприемане...
цитирай
4. анонимен - распродажи в италии
17.10.2012 20:59
Уважаемые господа!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://cfg-cs.ru/user/jabunsurn/>распродажа шуб в киеве </a> интернет магазин купальники <a href=http://saga-sumerki-rassvet.ru/user/prowmerfacere/>каталог брендовой одежды </a> сайт распродаж <a href=http://upnasledov.narod2.ru/>бижутерия камни оптом </a> купить пальто украина ... Удачи Всем!
-====-
<a href=http://get-kamagra.blog.hr/>pharmacy sale Kamagra from India </a> - Kamagra 100 49p :.lieferant von Kamagra .:<a href=http://info-kamagra.com/>Kamagra Online doctors </a> - Cheap Kamagra fastest
цитирай
5. анонимен - модная одежда для полных 2012
18.10.2012 06:57
Как дела?У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://arigato.tv/user/Annuandal/>интернет магазин брендовой одежды недорогой </a> короткие платья <a href=http://morehody.ru/index.php?subaction=userinfo&user=embobsevy>рюкзак женский купить </a> платья в стиле ретро <a href=http://slegalozu.narod2.ru/>купить обувь со скидкой </a> кофты ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://buy-no-prescription-kamagra.blog.hr/>Kamagra 200mg </a> - tablets Buy Kamagra : review australia Kamagra Oral Jelly 100mg : <a href=http://kamagra-express-shipping.blog.hr/>get Kamagra Cheap overnight delivery </a> - Kamagra in Watford
цитирай
6. анонимен - платья из цветов
19.10.2012 07:20
Привет Всем!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://forum.ons-noginsk.ru/memberlist.php?mode=viewprofile&u=55628>купить шорты </a> интернет магазин итальянской одежды <a href=http://www.figni-tut.net/user/TiennendJouff/>интернет магазин спортивной одежды дешево </a> одежда купить в интернете модная <a href=http://dejavu.ua/>купить футболку workout </a> formalab одежда ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://100mg-kamagra.blog.hr/>Cheap Generic Kamagra free shipping </a> - Cheapest Online pharmacy Kamagra with mastercard : Kamagra suppliers from India : <a href=http://kamagra-fedex.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly 100mg visa Generic </a> - Kamagra 100mg UK ajanta pharma
цитирай
7. анонимен - купить льняные брюки
19.10.2012 16:22
Уважаемые господа!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://68michurinsk.ru/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=154490>платья харьков фото </a> купить нижнее белье <a href=http://mp3impulse.ru/user/guetlehek/>купить оптом детские куртки </a> купить мужскую бижутерию <a href=http://dejavu.ua/>брюки больших размеров купить </a> женское полупальто ... Хороших Вам покупок!
.:::.
<a href=http://cheap-kamagra-online.blog.hr/>Kamagra soft tab </a> - is Kamagra gel : asia Kamagra supplier : <a href=http://now-online-kamagra.blog.hr/>where Buy Kamagra overnight delivery </a> - Kamagra website
цитирай
8. анонимен - ирландские платья
20.10.2012 01:28
Уважаемые господа!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://forum.eastbooking.ua/member.php?261089-Pepepsymn>модные платья 2012 </a> купить мужскую футболку <a href=http://visaforum.ru/user/felsliaidoSof/>распродажа одежды в интернет магазине </a> интернет магазин одежда для тенниса <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>дешевая одежда через интернет украина </a> белье нижнее ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://now-online-kamagra.blog.hr/>get Kamagra overnight delivery </a> - Kamagra Oral Jelly get sildenafil citrate : Kamagra Oral Jelly Buy isosorbide mononitrate : <a href=http://kamagra-uk.blog.hr/>order Kamagra without a prescription online </a> - reports viagra Kamagra
цитирай
9. анонимен - купить косплей костюмы
20.10.2012 04:33
Уважаемые господа!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://tricot.com.ua/user/caloSoapy/>интернет магазин одежды бесплатная доставка </a> джинсы галифе <a href=http://www.rabota-krasota.ru/user/EnsushErync/>интернет магазин одежды волжский </a> халат распродажа <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>купить футболки сборных по футболу </a> интернет магазин аксессуаров украина ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://online-kamagra.blog.hr/>Super Kamagra low </a> - Kamagra Oral Jelly calgary : super Kamagra online sildenafil citrate : <a href=http://kamagra-oral.blog.hr/>Kamagra blue </a> - Buy and purchase Kamagra with mastercard
цитирай
10. анонимен - недорогие женские сумки
20.10.2012 18:39
Привет Всем!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://pro-warez.com/user/Pamimmive/>женская одежда интернет магазин москва </a> детская одежда брендовая <a href=http://www.aerosport.ee/user/choosmexecauh/>купить школьную обувь </a> интернет магазин одежды в нальчике <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>очки солнцезащитные </a> магазин нижнего белья ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://discounted-kamagra.blog.hr/>mail order Kamagra now online </a> - Kamagra korner : Kamagra by paypal : <a href=http://cialis-tadalafil.webstarts.com/>Kamagra Oral Jelly without pharmacy </a> - Kamagra Oral Jelly usa Cheap Kamagra Oral Jelly usaa Kamagra Oral Jelly new zealand
цитирай
11. анонимен - детская обувь купить онлайн
21.10.2012 03:28
Как дела?Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://musicshop.com.ua/user/drypetedAlilt/>белая платье чай вдвоем </a> магазин для беременных <a href=http://upnasledov.narod2.ru/>интернет магазин одежды квелле </a> где купить коктейльное платье <a href=http://sdvm.ru/auto/index.php?action=profile;u=42400>браслет мужской бижутерия </a> скидки в магазинах одежды ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://super-kamagra.blog.hr/>online query Kamagra </a> - Buying Kamagra without prescription online pharmacy : Kamagra Oral Jellys : <a href=http://buy-kamagra.blog.hr/>Generic Kamagra overnight shipping order </a> - Kamagra shop Oral order
цитирай
12. анонимен - интернет магазин летняя одежда
22.10.2012 08:58
Привет!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://brixni.net/user/Biftaxoff/>сумка мешок купить </a> купить модную куртку <a href=http://abook.bissnes.net/user/dyepTheanuanT/>глория джинс интернет магазин купить </a> магазин дешевой одежды украина <a href=http://4muzic.net/user/JeliPhitlevet/>платье аккорды </a> распродажа обуви дешево ... Удачи Всем!
-====-
<a href=http://kamagra-fedex.blog.hr/>Kamagra Jelly gel it up behind the curtains </a> - RX Kamagra Cheapest online sellers :.Kamagra Oral Jelly Buy sildenafil citrate .:<a href=http://info-kamagra.com/>Kamagra hinta </a> - Kamagra Oral Jelly mastercard
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kichashki
Категория: Политика
Прочетен: 134329
Постинги: 47
Коментари: 119
Гласове: 112
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930